Als je een miskraam meemaakt of later in de zwangerschap je kindje verliest, staat je leven stil. Het gemis is groot, het verdriet overweldigend en je toekomst ziet er ineens heel anders uit dan je je had voorgesteld. Je weet niet wat je overkomt en je kunt haast niet geloven dat dit jou (weer) gebeurt. Je vraagt je af waarom het jou/jullie overkomt.

Zwangerschapsverlies heeft impact

OP JOU
Je voelt je verdrietig, boos, schuldig, neerslachtig, machteloos en onzeker. Je herkent jezelf soms niet meer. Het vertrouwen in jezelf en je lichaam is niet meer hetzelfde en je bent bang dat het nooit meer beter wordt. Je wordt overvallen door emoties en vraagt je af of het normaal is hoe je je voelt.

Je vindt het moeilijk om zwangere vrouwen te zien en je durft zelf een nieuwe zwangerschap niet aan. En dat terwijl je wens voor (nog) een kindje zó groot is. Die wens houdt je elke dag bezig en staat je in de weg om te genieten van alles wat je wél hebt.

OP JE PARTNER

Je partner beleeft het verlies vaak heel anders. Hij kijkt er meestal met wat meer afstand naar, wordt minder lang belemmerd door zijn emoties en pakt sneller het werk en andere activiteiten weer op. Soms zijn de emoties daadwerkelijk minder aanwezig en soms lijkt dat alleen maar zo, doordat er op een andere manier mee om wordt gegaan.

EN OP JE RELATIE

Als je partner anders met het verlies omgaat dan jij, is de kans groot dat jullie er niet altijd (voldoende) samen over kunnen praten en gevoelens niet met elkaar durven delen. Soms lukt dat vanaf het begin al niet goed. Soms lukt het in het begin wel, maar wordt dat met de tijd lastiger. Als het niet (meer) lukt, kan dat onbegrip veroorzaken, waardoor er ongewild meer afstand tussen jullie ontstaat en jullie elkaar niet kunnen steunen.

Als je niets doet…

Als het verlies onvoldoende aandacht krijgt, kan de emotionele nasleep lang duren. Onderzoeken hebben aangetoond dat verlies in de zwangerschap samenhangt met psychische klachten als angstaanvallen, depressie en symptomen van PTSS. Eén op de vijf vrouwen heeft die klachten na negen maanden nog steeds (Farren et al, 2020).

Een nieuwe zwangerschap of de geboorte van een gezond kindje

In een nieuwe zwangerschap of na de geboorte van een gezond kindje, speelt de impact van eerder verlies vaak nog een grote rol. Klachten als angst, spanningen en depressie worden niet weggenomen door de komst van een nieuw kindje. Soms worden ze daardoor juist versterkt.

Blijf niet afwachten tot het vanzelf over gaat

Als je na het verlies van een zwangerschap op emotioneel gebied vastloopt, is het verstandig om daar aandacht aan te geven. Daarmee maak je de kans op een lange nasleep kleiner. Je hoeft niet lijdzaam af te wachten tot het vanzelf beter gaat.

Door tijdig aandacht te geven aan je verlies en alle emoties kun je je al snel veel beter voelen en meer rust ervaren. Dan kun je weer met meer energie en plezier je bed uitstappen en meer genieten van de mensen die je om je heen hebt en de dingen die je doet. Je functioneert weer beter in je werk en privéleven.

Onzichtbaar verlies vraagt om gerichte aandacht

De impact van verlies in de zwangerschap wordt helaas nog vaak onderschat, zowel door vrouwen/stellen die het meemaken als door werkgevers en (zorg)professionals die met hen te maken hebben. Verlies in de zwangerschap is een specifieke vorm van verlies die om een specifieke benadering vraagt in het rouw- en verwerkingsproces. Die specifieke aandacht en kennis wordt regelmatig gemist bij psychologen, POH-medewerkers en andere zorgverleners. Als je verlies in de zwangerschap meemaakt, wil je praten met iemand die er specifieke kennis over heeft en die weet wat je doormaakt.

Omdat gerichte begeleiding na zwangerschapsverlies ontzettend waardevol is, heb ik van dit onderwerp mijn specialisme gemaakt. Met het beproefde programma ‘Krachtig herstellen na verlies in de zwangerschap‘ begeleid ik vrouwen en koppels om met de wirwar aan emoties om te gaan en om het verlies plek te geven in hun leven en relatie. Daardoor gaan ze met meer rust, kracht en vertrouwen de toekomst en een nieuwe zwangerschap tegemoet.

Wil je kennismaken?

Een basis van vertrouwen en een persoonlijke klik zijn bij deze begeleiding heel fijn. Een kennismaking met mij is daarom altijd gratis en vrijblijvend. Plan een afspraak in en ervaar meteen of het goed zit.

Kennismaken kan telefonisch, online of face-to-face bij mij in de praktijk. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen (online) een kop koffie/thee te drinken.

Specialist verwerken miskraam of stilgeboorte