Waarom ik coach werd

Na mijn studie psychologie heb ik dertien jaar gewerkt als onderzoeker/projectleider. In die rol heb ik veel mooie ervaringen opgedaan en veel geleerd. Toch voelde ik me nooit helemaal op mijn plek. Ik wilde meer uit mezelf en mijn werk halen en meer doen met de belangstelling die ik altijd al had voor mensen en hun beweegredenen.

Verandering door bewustwording

Al in mijn tienerjaren hield de vraag mij bezig waarom mensen doen wat ze doen. Het viel mij toen al op dat mensen zich vaak weinig bewust zijn van hun eigen gedachten- en gedragspatronen en de invloed daarvan op de omgeving en het dagelijkse leven. Dat gold natuurlijk ook voor mijzelf. Ik deed al op jonge leeftijd veel aan zelfreflectie en werd dus met de jaren steeds bewuster van de patronen die ik in mijn leven ontwikkeld had en die lang niet allemaal (nog steeds) helpend waren. Sommigen stonden me juist eerder in de weg om verder te komen.

Elke verandering begint met bewustwording. Hoe meer inzicht ik kreeg in mijn eigen patronen, hoe meer handvatten in kreeg om ze te veranderen. Dat deed ik door me te laten coachen, verschillende (geaccrediteerde) coachopleidingen te volgen, boeken te lezen en nog meer aan zelfreflectie te doen. Dit heeft mij veel gebracht. Niet alleen als coach, maar ook als mens in de verschillende rollen die ik bekleed als moeder, partner, dochter, zus, vriendin, sportmaatje, etc. Ik ben minder snel boos of gefrustreerd en sta positiever en met meer (zelf)vertrouwen in het leven. Ik durf vaker keuzes te maken op basis van mijn eigen wensen en behoeftes en niet op basis van de gewoontes en principes die ik heb meegekregen of ontwikkeld had. Ik kijk met een meer open blik naar de wereld en de mensen om mij heen, met minder oordelen. Dat geeft mij meer rust, plezier en voldoening in mijn werk en dagelijkse leven.

Nooit uitontwikkeld

Dankzij verschillende (levens)ervaringen en de inzichten die ik heb gekregen door coaching en opleiding, ben ik nu een professionele coach die andere (zoekende) mensen begeleid in hun persoonlijke proces naar een fijner leven. Dat geeft mij de voldoening die ik lange tijd zocht. En het leuke is, een mens is nooit uitontwikkeld! Dus ik blijf voorlopig lekker werken aan de persoonlijke ontwikkeling van mijn coachees én van mijzelf, want van allebei word ik écht heel blij!

Waarom ik me specialiseerde in zwangerschapsverlies

Toen ik net begon als coach in mijn eigen praktijk, kreeg ik te maken met verschillende verliezen en spanningen in de zwangerschap. Samen met Jeffrey heb ik twee kinderen waarvoor ik elke dag mag zorgen; Rik en Wende. In de vijf jaar die tussen hen zit, ben ik nog vier keer zwanger geweest. Die zwangerschappen eindigden allemaal te vroeg. Ook hebben we afscheid moeten nemen van een kindje met het Edwardsyndroom en hebben we daarbij voor de keuze gestaan om de zwangerschap al dan niet af te breken.

Bij toeval de juiste hulp

Deze vijf jaren vormden een ingrijpende periode in mijn leven en ik vroeg me regelmatig af of ik psychische hulp nodig had. Ik heb daarnaar gezocht, maar kon niet de hulp vinden waar ik behoefte aan had. Ik voelde me niet op mijn plek bij een psycholoog, rouwdeskundige of maatschappelijk werker. Het voelde als iets dat speciale aandacht nodig had. Ik had behoefte aan iemand die écht wist wat ik meemaakte en die daar ook kennis over had.
In de coachopleidingen die ik in dezelfde periode volgde, merkte ik eigenlijk bij toeval dat coaching op dit thema heel waardevol was. Ik voelde weer verbinding met mijn lichaam en met een nieuw kindje in mijn buik. Daardoor groeide mijn vertrouwen en heb ik van mijn laatste zwangerschap volop kunnen genieten. Iets wat ik vooraf niet voor mogelijk had gehouden.

Dit gun ik iedereen!

De rust omtrent mijn verliezen en het positieve gevoel in mijn nieuwe zwangerschap gunde ik alle vrouwen die verlies in de zwangerschap meemaken. Daarom startte ik al snel een nieuwe opleiding om me in deze specifieke vorm van verlies en passende begeleiding te specialiseren. Het werd mijn missie om zoveel mogelijk vrouwen die verlies in de zwangerschap meemaken, te laten ervaren dat het leven ook weer mooi kan worden en dat zelfs genieten van een nieuwe zwangerschap mogelijk is. Dat er weer rust kan zijn en dat het verdriet en het gemis van het verlies kan blijven, zonder continu op de voorgrond aanwezig te zijn en zonder het plezier in het eigen leven weg te nemen.

Nooit gedacht, toch gebeurd

Ik ben dankbaar dat ik hier nu een bijdrage aan kan leveren en zet me er ook voor in om de hulp op dit specifieke thema toegankelijker te maken en meer bekendheid te geven. Dat doe ik door ouders te begeleiden en door trainingen en gastcolleges te geven aan professionals die met deze ouders werken. Dit doe ik met een passie die ik nooit eerder had en die ik door en dankzij mijn eigen verlieservaringen heb mogen vinden.


Opleidingen en certificeringen

  • Tafelopstellingen, Ja tegen nu
  • Systemisch coachen, True North
  • Vrouwen met een miskraam goed begeleiden in je coachpraktijk, Miskraambegeleiding Nederland
  • Coachen als beroep (NOBCO practitioner niveau), ICM
  • Psychologie, Rijksuniversiteit van Groningen (RUG)
  • Training tot coach, WW
  • Lid van de NOBCO/ EMCC
  • Aangesloten bij Coachfinder

Esther in de media

Vanwege mijn begeleiding van vrouwen en koppels die zwangerschapsverlies meemaakten, ben ik verschillende keren in de media verschenen . Dankbaar voor de aandacht voor dit veel te weinig besproken onderwerp.

In de Buurt Delft:
Artikel over mijn werkzaamheden rondom zwangerschapsverlies

EC Coaching Delft in de media

Ouders van Nu: mijn man over de machteloosheid van de partner en waarom ik met EC Coaching Delft ook koppels begeleid.

EC Coaching Delft in de media

Algemeen Dagblad: Mijn persoonlijke verhaal in de media; “Esther had vier keer een miskraam

EC Coaching Delft in de media

SBS6, Holland van Boven: filmpje over EC Coaching Delft

(opgenomen voordat ik me specialiseerde op verlies in de zwangerschap)

Wil je meer lezen over mijn programma’s voor het verwerken van een miskraam, stilgeboorte, zwangerschapsafbreking of andere vorm van verlies in de zwangerschap? Kijk dan hier!


Wil je kennismaken?

Een basis van vertrouwen en een persoonlijke klik vind ik ik mijn begeleiding fijn en belangrijk. Daarom is kennismaken met mij altijd gratis en vrijblijvend. Plan dus gerust een kennismaking in en ervaar meteen of het goed zit.

Kennismaken kan telefonisch, online of face-to-face bij mij in de praktijk. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen (online) een kop koffie/thee te drinken.

Specialist verwerken miskraam of stilgeboorte