Esther Cozijnsen
Specialistische en (ervarings)deskundige begeleiding na zwangerschapsverlies

Ik ben sociaal psycholoog en professioneel coach. In de beginjaren van mijn coachpraktijk kreeg ik te maken met verschillende verliezen in de zwangerschap. Ik heb twee levende kinderen mogen krijgen. In de vijf jaar die tussen hen zit, ben ik nog vier keer zwanger geweest. Drie van die zwangerschappen eindigden in een miskraam en één kindje verloren we later in de zwangerschap aan het Edwardssyndroom. Na een NIPT-test en nader onderzoek kwamen we voor de keuze te staan om de zwangerschap al dan niet af te breken.

Het waren jaren waarin verliezen en spanningen in de zwangerschap centraal stonden. Een ingrijpende periode in mijn leven. Regelmatig vroeg ik me af of ik psychische hulp nodig had. Ik werd doorverwezen naar hulpverleners waar ik me niet op mijn plek voelde. Een psycholoog, rouwdeskundige, maatschappelijk werker of praktijkondersteuner, ze voelden allemaal niet passend. Mijn verliezen voelden als iets dat speciale aandacht nodig had van iemand die kennis had van deze specifieke vorm van verlies. De hulp die ik zocht, was helaas niet te vinden. Ik was rationeel ingesteld en besloot dat ik het ook allemaal zelf wel kon. Ergens wist ik natuurlijk wel dat ik mijn verdriet en andere emoties niet écht toeliet. Ik gaf mezelf bewust ruimte om te huilen, maar ik wist dat er veel meer zat. Er was een wirwar aan emoties waar ik zelf niet bij kon komen.

Weer zwanger en bij toeval de juiste hulp

In de coachopleidingen die ik volgde leerde ik mijn gevoelsleven steeds beter kennen en kwam ik erachter dat mijn verliezen veel meer impact hadden dan ik dacht. In een nieuwe zwangerschap, die mijn laatste bleek te zijn, werd gericht aandacht besteed aan de angsten en spanningen die ik toen voelde. De angst om ook dit kindje te verliezen zorgde ervoor dat ik het liever ontkende en mijn hoofd in het zand stopte. Ik dacht:

“Eerst maar eens kijken hoe ver
het deze keer gaat komen…”

In de opleiding deed ik oefeningen en had ik gesprekken die mij hielpen om mijn gevoelens toe te laten. Ik leerde wat ik het aller engste vond: de liefde toelaten voor het nieuwe kindje in mijn buik. Al vanaf het allereerste begin, ik was nog maar 5 weken zwanger, voelde ik me sterk en groeide de rust en het vertrouwen. Daardoor heb ik van mijn laatste zwangerschap volop kunnen genieten. Meer nog dan van mijn allereerste onbevangen zwangerschap. Dat had  ik vooraf echt niet voor mogelijk gehouden.

Wat iedereen moet weten!

Deze ervaringen zorgden ervoor dat ik me specialiseerde tot geaccrediteerd miskraam- en abortuscoach. Het werd mijn missie om zoveel mogelijk ouders die verlies in de zwangerschap meemaken, te laten ervaren dat het leven ook weer mooi kan worden en dat zelfs genieten van een nieuwe zwangerschap mogelijk is. Dat er weer rust kan zijn en dat het verdriet en het gemis kan blijven, zonder continu op de voorgrond aanwezig te zijn. Zonder het plezier in het eigen leven weg te nemen.

Het geeft mij ontzettend veel voldoening dat ik andere ouders hierbij help en ik zet me er op allerlei manieren voor in om meer aandacht en openheid te creëren rond deze specifieke vorm van verlies. Ook doe ik mijn best om gespecialiseerde hulp rond zwangerschapsverlies beter vindbaar te maken voor de ouders die het nodig hebben. Dat doe ik met een passie die ik eerder nooit had en die ik door en dankzij mijn eigen verlieservaringen heb mogen vinden.


Wil je kennismaken?

Een basis van vertrouwen en een persoonlijke klik vind ik ik mijn begeleiding fijn en belangrijk. Daarom is kennismaken met mij altijd gratis en vrijblijvend. Plan dus gerust een kennismaking in en ervaar meteen of het goed zit.

Kennismaken kan telefonisch, online of face-to-face bij mij in de praktijk. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen (online) een kop koffie/thee te drinken.

Specialist verwerken miskraam of stilgeboorte

Opleidingen en certificeringen

  • DISC en drijfveren, TalentFirst
  • Tafelopstellingen, Ja tegen nu
  • Miskraam- en abortuscoach, Miskraambegeleiding Nederland
  • Systemisch coachen, True North
  • Coachen als beroep (NOBCO practitioner), ICM
  • Psychologie, Rijksuniversiteit van Groningen (RUG)
  • Training tot coach, WW
  • EIA gecertificeerd
  • Lid van de NOBCO/ EMCC

Esther in de media

Vanwege mijn begeleiding van vrouwen en koppels die zwangerschapsverlies meemaakten, ben ik verschillende keren in de media verschenen . Blij met de aandacht voor dit veel te weinig besproken onderwerp.

In de Buurt Delft:
Artikel over mijn werkzaamheden rondom zwangerschapsverlies

EC Coaching Delft in de media

Ouders van Nu: mijn man over de machteloosheid van de partner en waarom ik met EC Coaching Delft ook koppels begeleid.

EC Coaching Delft in de media

Algemeen Dagblad: Mijn persoonlijke verhaal in de media; “Esther had vier keer een miskraam

EC Coaching Delft in de media

SBS6, Holland van Boven: filmpje over EC Coaching Delft

(opgenomen voordat ik me specialiseerde in zwangerschapsverlies)

Wil je meer lezen over mijn programma’s voor het verwerken van een miskraam, stilgeboorte, zwangerschapsafbreking of andere vorm van verlies in de zwangerschap? Kijk dan hier!