Zo mooi en kwetsbaar als een zwangerschap kan voelen (na verlies)

De impact van zwangerschapsverlies is groot

Als je een miskraam meemaakt of je kindje later in de zwangerschap of tijdens de geboorte verliest, staat je leven stil. Het gemis is groot, het verdriet overweldigend en je toekomst ziet er ineens heel anders uit dan je je had voorgesteld. Je vraagt je af waarom het jou is overkomen en of je iets verkeerd hebt gedaan. Of je iets had kunnen doen of laten om het te voorkomen. Je wordt overvallen door emoties en je vraagt je af of het normaal is hoe je je voelt. Je voelt je leeg, futloos en alleen met je verdriet.

De impact van zwangerschapsverlies is niet voor iedereen even groot en komt ook niet voor iedereen op hetzelfde moment. Soms is het er meteen, soms maanden of zelfs pas jaren later. Iedereen gaat er op een eigen manier mee om.

Zelfvertrouwen, werk en sociale contacten

Het verlies van een kindje in de zwangerschap, kan impact hebben op je zelfvertrouwen, je werk en je dagelijkse (sociale) leven. Het vertrouwen in jezelf en je lichaam is niet meer hetzelfde en je vraagt je af of dat ooit weer beter wordt. Op je werk functioneer je anders dan voorheen. Misschien ben je sneller moe en ervaar je meer stress dan je gewend bent. Je werkt mogelijk het liefst wat vaker op de automatische piloot en gaat uitdagingen even uit de weg. Of misschien doe je juist het tegenovergestelde; je stort je volledig op je werk om jezelf af te leiden en de pijn van je verlies niet te hoeven voelen.

Ook sociale contacten, op het werk en daarbuiten, geven regelmatig ongemak. Vertel je erover of juist niet? Wie wel en wie niet? En hoe ga je om met het ongemak van anderen en de soms pijnlijke opmerkingen die daaruit voortkomen? Zwangere vrouwen kom je overal tegen, op je werk, in je vriendengroep, in je familie en op straat. Voor je gevoel zijn het er nu veel meer dan normaal. Hoe reageer je op zwangerschapsnieuwtjes? En wat doe je met gender reveal feestjes, babyshowers en kraamvisites? Zet je je eigen gevoelens aan de kant of zeg je eerlijk hoe het voor je is?

Relatie en kinderwens

Mannen rouwen anders dan vrouwen. De kans is daarom groot dat je partner heel anders met het verlies en de emoties omgaat dan jij. Dat het jullie niet altijd (voldoende) lukt om er samen over te praten en gevoelens met elkaar te delen. Hoewel dit heel normaal is en veel voorkomt, kan het onbegrip en ergernissen veroorzaken.

Na verlies komt vaak ook weer de vraag of en wanneer je weer zwanger zou willen worden. Willen jullie dit allebei of de één wel en de ander niet? Bepaalde gesprekken kunnen vermeden worden om ongemak te voorkomen. Je wilt elkaar beschermen of misschien juist wel overtuigen. Dit kan ervoor zorgen dat er ongewild steeds meer afstand tussen jullie ontstaat.

Mogelijk vind je het moeilijk om zwangere vrouwen te zien en ga je ze liever uit de weg. Tegelijkertijd durf jij, en misschien ook je partner, een nieuwe zwangerschap nog helemaal niet aan, uit angst om nóg een kindje te verliezen. En dat terwijl jullie wens voor (nog) een kindje zó groot is. Die wens houdt je elke dag bezig en staat je/jullie in de weg om te genieten van alles wat er wél is.

Zwangerschap na verlies

Een zwangerschap na verlies is vrijwel nooit onbezorgd. Het kan moeilijk zijn om ervan te genieten. Diep van binnen ben je wel blij, maar je bent ook bang om het weer te verliezen. Daarom neem je jezelf in bescherming.

De nieuwe zwangerschap neemt je verdriet en het gemis rond het verlies niet weg. Soms wordt het juist versterkt. De zwangerschap gaat gepaard met angst en spanningen. Je durft je niet te hechten aan het nieuwe kindje in je buik. Dat voelt niet goed. Je wilt graag meer ontspannen, maar je weet niet hoe.

Onzichtbaar verlies vraagt om een specifieke benadering bij de verwerking

De impact van verlies in de zwangerschap wordt helaas nog vaak onderschat, zowel door vrouwen/stellen die het meemaken als door werkgevers en (zorg)professionals die met hen te maken hebben. Zwangerschapsverlies is een specifieke vorm van verlies die om een specifieke benadering vraagt in het verwerkingsproces.

Ook heersen er helaas nog steeds taboes rondom (verdriet om) vroege miskramen, het afbreken van een zwangerschap en óók rondom het zoeken van hulp bij het verwerken van deze ingrijpende gebeurtenissen. Dat maakt het niet makkelijker om het verlies en het verdriet de aandacht te geven die het mogelijk nodig heeft.


Gerichte aandacht voor je verlies

Merk je dat je er alleen of samen met je partner niet uitkomt en dat je hulp nodig hebt om met je verlies om te gaan of om een nieuwe zwangerschap aan te durven? Wil je geen langdurig traject met gesprekken bij een psycholoog of maatschappelijk werker? Of heb je die al gehad en heeft het je niet voldoende rust gebracht?

Dan geeft gespecialiseerde begeleiding met het programma ‘Krachtig herstellen na verlies in de zwangerschap’ jou wat je nodig hebt. Je kunt dit programma individueel doorlopen of samen met je partner.

Esther Cozijnsen
Sociaal psycholoog – professioneel coach – ervaringsdeskundige

Als sociaal psycholoog, professioneel NOBCO-coach én ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen en koppels die een kindje verloren hebben in de zwangerschap. Ik help ze om met meer positieve energie het leven weer op te pakken en om met meer rust en vertrouwen de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap tegemoet te gaan.

Ik ben er voor jou (en je partner) als je professionele, gespecialiseerde hulp zoekt. Je kunt bij mij terecht voor begeleiding na een miskraam, herhaalde miskramen, een stilgeboorte of een zwangerschapsafbreking. Bij welke termijn je zwangerschap ook is geëindigd en of het recent of langer geleden is gebeurd, ik stem mijn begeleiding geheel af op jouw of jullie persoonlijke situatie. Ook als je in je leven meerdere keren of op verschillende manieren met verlies in de zwangerschap te maken hebt gehad. Of als je na verlies opnieuw zwanger bent.

Wil je meer weten over wie ik ben en waarom ik doe wat ik doe? Lees dan meer over mij!

Gratis persoonlijk advies?

De kans is aanwezig dat je niet goed weet bij wie je in jouw situatie en met jouw klachten aan het juiste adres bent. Heb je een psycholoog nodig? Of misschien een trauma/EMDR-therapeut? Heb je voldoende aan gesprekken met een medisch maatschappelijk werker of Praktijkondersteuner bij de huisarts (POH)? Of kan een gespecialiseerde coach jou beter helpen?

Met mijn opleidingen in psychologie en coaching en mijn kennis en ervaring rond zwangerschapsverlies, kan ik goed inschatten wie jou de best passende hulp kan bieden.

In een gratis adviesgesprek verkennen we jouw situatie, wat je nodig hebt en wie of wat jou kan helpen om met je verlies om te gaan. Na dit gesprek weet je hoe je een stap verder komt en heb je meteen concrete tips en handvatten die meer rust en houvast geven.

 

Gratis webinar

Rouwen om verlies in de zwangerschap


Hoe ziet een ‘normaal’ verwerkingsproces eruit en wat kun je doen om met je verlies en emoties om te gaan, zodat je meer rust ervaart?

In deze sessie vertel ik hoe rouwen werkt en wat je kunt dóen in plaats van afwachten tot het misschien vanzelf beter gaat.

Boeken over zwangerschapsverlies

Helpende boeken

Vind eenvoudig een boek dat bij jou past!


Omdat elk verlies anders is:
een praktische lijst met boeken over verlies in de zwangerschap door een miskraam, stilgeboorte of afbreking.

Bespaar jezelf tijd en energie en vraag hem gratis aan! Je ontvangt de lijst dan direct gratis in je mailbox!