Ervaringen met het 90-dagen programma

Wat het programma anderen heeft opgeleverd

“Na twee sessies was ik weer zwanger. Ik heb veel meer kunnen genieten”

Na twee miskramen merkte ik bij mijn derde zwangerschap dat ik vooral onrust voelde en totaal niet kon genieten. Toen ook deze zwangerschap mis ging, ben ik gaan kijken naar passende ondersteuning om de miskramen een plekje te geven en hopelijk weer te kunnen genieten van een (hopelijk) volgende zwangerschap. Na een eerste telefoongesprek met Esther zijn we het traject bij haar gestart. Dit was pittig maar ook erg prettig, na de eerste twee sessies samen met mijn partner was ik weer zwanger en dat ben ik tot op heden nog steeds. Ik heb veel meer kunnen genieten en maar ook de miskramen hebben een mooi plekje in ons leven.

De begeleiding van Esther was niet voor mij alleen waardevol maar ook voor ons als stel fijn om even de tijd te nemen écht met elkaar te spreken over wat de miskramen met ons gedaan heeft. En de verschillen daarin te zien en te accepteren.

Bedankt Esther!
Manon van Deelen
Traject met partner

“Ik heb de juiste handvaten en tips gekregen om met mijn verdriet om te gaan”

Na het verlies van onze dochter door een afbreking van de zwangerschap bij +|-14 weken beleefde ik de wereld erg somber. Ik was niet meer de leuke partner thuis en geen gezellige moeder voor onze andere 2 kinderen. Veel boos, veel onbegrip en liet het verdriet na een maand of 8 nog niet op de juiste manier toe.

Ik heb toen contact gezocht met Esther en heb toen besloten met haar een 1 op 1 coachingstraject aan te gaan. Wat een ontzettende spannende achtbaan is geweest aan verdriet en kwetsbaarheid tonen heeft Esther alle keren dat wij elkaar gesproken hebben ervoor gezorgd dat ik met vertrouwen de toekomst aan kan en dat mijn verdriet er mag zijn.

Eigenlijk heeft Esther mij bovenal geleerd dat mijn gevoelens en verdriet er toe doen. Ik durf het aan te gaan en heb de juiste handvaten en tips gekregen om er mee om te leren gaan.

Daarnaast heeft Esther mij een prettig gevoel gegeven om echt samen aan de slag te gaan om te kijken waar de specifieke behoeften ligt.
Esther heeft mij geleerd om liever te zijn voor mijn eigen gevoel en beter naar mijzelf te luisteren.

Kortom, dankbaar dat ik Esther heb leren kennen en ik zou haar aan iedereen die zulk intens verdriet moet doorstaan aanraden.
Mariska Hes
Individueel traject

“Als je vastloopt
in je verdriet, is de begeleiding van Esther zeker waardevol!”

Het was een moeilijk stap om hulp te zoeken, maar toen ik compleet vastliep met mijzelf en mijn verdriet, was de hulp van Esther heel fijn. Een luisterend oor en concrete oefeningen hielpen om de miskramen de juiste plek in mijn leven te geven en weer open naar de toekomst te kijken.

Juist dat Esther ook zelf verlies heeft meegemaakt en haar ervaringen deelt, geeft herkenbaarheid en vertrouwen. Toen ik vlak na de sessies opnieuw zwanger bleek te zijn en opnieuw te maken kreeg met angst en paniek, was Esther goed te bereiken en was het fijn om ook deze gevoelens met haar te kunnen delen en bespreken.

Wanneer je vast loopt met je verdriet na miskramen, is het zeker waardevol om begeleiding van Esther te ontvangen!
Annelien Madern
Individuele begeleiding

“In korte tijd veel inzicht
en mijn leven weer
op de rit”

Mijn partner en ik kregen te horen dat het vruchtje van de zwangerschap niet goed was. Ik was intens verdrietig. Veel meer dan ik had verwacht. Dus besloot ik hulp te zoeken.

Wat Esther bijzonder maakt is dat ze ervaringsdeskundige is en begrijpt dat verdriet je kan overvallen. Dat je juist op onafgesproken momenten hulp nodig hebt. En dat biedt zij, naast reguliere afspraken.

Het beviel zo goed dat ik ook de ziekte van mijn ouders een plek wilde geven met haar hulp. Dankzij gesprekken en praktische oefeningen heeft ze me in korte tijd veel inzicht gegeven.

Ik heb mijn leven nu weer op de rit en geniet zelfs alweer van de eerste weken van een nieuwe zwangerschap.
Louise
Individuele begeleiding

“Inzichten die ook toepasbaar zijn op andere gebieden”

Ik was bang dat ik nog niet genoeg gedaan had om mijn miskraam te verwerken en dat dit mijn nieuwe zwangerschap in de weg zou staan.

Ik had veel praktische dingen gedaan, zoals lezen, podcasts luisteren en een doosje maken met herinneringen. Wat ik alleen niet deed, was bij mezelf naar binnen kijken en voelen wat de miskraam écht met me deed. Mijn omgeving was blijer mijn zwangerschap dan ik, dat was niet oké.

De hulp van Esther zag ik eigenlijk als die van een sportinstructeur. Zonder hulp zou ik gaan smokkelen en opdrachten half uitvoeren. Met Esther als ‘instructeur’ kon ik niet valsspelen. Met haar heb ik de emoties opgezocht waar ik voor wegliep. Dat was intens, maar ook een enorme opluchting.

De gesprekken en oefeningen gaven inzichten waar ik echt iets mee kan. Veel inzichten zijn ook toepasbaar op andere gebieden, super praktisch!

Ik zit nu veel beter in mijn vel, kan meer genieten en blij zijn met mijn zwangerschap. Ik durf vooruit te kijken, dingen te regelen en te plannen. Hulp zoeken voelde soms een beetje overdreven, maar ik ben erg blij dat ik het toch gedaan heb!

Hanna
Individuele begeleiding

“Ik weet nu dat ik veerkrachtiger en sterker ben dan ik dacht”

Als je in een moeilijke periode van je leven zit, kan Esther jou weer meer richting geven. Ik heb het heel lastig gehad met mijn verdriet. Dit werd thuis zeker wel begrepen maar ik en mijn partner konden er niet veel mee. We verwerken ons verdriet ieder op een eigen manier. Wat niet altijd voor een gezellige sfeer zorgt.

Ik kon het gevoel na herhaalde verliezen niet meer op mijn manier verwerken, geen plaats meer geven. Dit werd door de verloskundige opgepikt en zij raadde mij oa Esther aan. Na een vrijblijvend gesprek had ik een goed gevoel bij haar en wilde ik haar programma doorlopen.

Door het programma van Esther ben ik in deze moeilijke periode echt gaan voelen, dieper, niet aan de oppervlakte, geen struisvogel regeling meer en niet zomaar tranen weg poetsen. Dat is zwaar, moeilijk, emotioneel, maar ook verstandelijk onbegrijpelijk.

Het heftige verdriet wordt minder, maar de verliezen worden niet minder verdrietig. Het wordt iets waar je met tranen in je ogen over nadenkt, praat en herdenkt. Je herkent je niet meer in het rauwe verdriet, wat je kan verscheuren zonder dat je je kan uiten.

Door dit traject weet ik dat ik veerkrachtiger en sterker ben dan ik dacht dat ik was. Het is weer een veilige gezellige haven thuis. En wij durven weer in de toekomst te geloven en te geloven dat het goed kan komen. Ik wens niemand dit verdriet toe, maar als je je hierin herkent raad ik je de helpende hand van Esther aan.
Anouck
Individuele begeleiding

“Verbinding met elkaar en met het nieuwe kindje”

Wij hebben Esther aangeraden gekregen voor de begeleiding bij een nieuwe zwangerschap na verlies. Wij hebben het contact met Esther als zeer prettig ervaren. Ze was betrouwbaar en erg kundig.

Het traject heeft ons geholpen met zowel de verbinding met elkaar houden in deze periode, als de connectie met het huidige en de overleden kindjes. Voor ons is dit traject zeer waardevol geweest en we kunnen dit van harte aanbevelen.
Silvia Goossens
Kwam samen met Mark

“Meer vertrouwen in de toekomst”

Ik ben heel erg blij dat ik Esther heb gevonden in deze moeilijke tijd. Door haar fijne begeleiding hebben we de miskraam de tijd en aandacht gegeven die het nodig had. We zijn er sterker uitgekomen en kunnen weer met meer vertrouwen de toekomst tegemoet.

Voor iedereen die dit helaas moet meemaken raad ik het zeker aan om met Esther aan de slag te gaan. Heel erg bedankt Esther.


Roxanne Cobben
Kwam samen met Ricardo

“Meer ontspannen in de
weken voor de eerste echo”


Na drie miskramen was ik opnieuw zwanger. Dat vond ik heel spannend en ik voelde veel onrust.

Al na één afspraak met Esther ervaarde ik meer rust en voelde ik me krachtiger. Daardoor was ik meer ontspannen in de weken voordat ik mijn eerste echo kreeg.Josine
Individuele begeleiding

“Inzichten en handvaten
om elkaar beter te kunnen begrijpen en te steunen”


Onze sessies bij Esther waren heel fijn en vertrouwelijk. Door omstandigheden waren we elkaar een beetje verloren en Esther heeft ons geholpen om weer dichter bij elkaar te komen.

Het was voor ons moeilijk om te praten over wat er gebeurt is en Esther heeft ons inzichten en handvaten geboden om elkaar beter te kunnen begrijpen en te steunen. Bedankt Esther!
Ricardo Paterno
Kwam samen met Roxanne

“Balans, rust en zelfverzekerdheid”

Het traject met Esther heeft me geholpen om een balans te vinden tussen uiteenlopende emoties, van paniek tot lamgeslagenheid. Het heeft me rust gegeven en doen inzien dat onze kinderen Thomas en Eva, definitief een plek hebben in ons gezin.

Doordat we als partners samen het traject zijn gestart is het gemakkelijker om de verbinding met elkaar op te zoeken en te signaleren wanneer één van de twee even niet in zijn/haar hum is.

Esther is heel benaderbaar, ontspannen en open. Ze is onderdeel geworden van ons rouwproces en dat is eigenlijk heel dierbaar, want je laat iemand heel dichtbij komen.

We hebben het programma samen doorlopen. Tussendoor was er tijd om het te laten bezinken en om de handvatten van Esther in praktijk te brengen. Dat maakte mij steeds zelfverzekerder.’
Stefanie
Kwam samen met haar partner

“Nieuwe inzichten en concrete handvatten”

Het verlies van ons dochtertje was voor mij de eerste heftige gebeurtenis die zo dichtbij kwam. Ik was niet vaak verdrietig en wilde weten of ik dingen wegstopte. Ook vond ik het een vervelend gevoel dat we er thuis weinig over praatten, dat we er allebei anders mee om gingen en elkaar daardoor misschien niet goed begrepen.

De oefeningen die we met Esther deden, gaven nieuwe inzichten en concrete handvatten. Het was heel fijn om alles samen mee te maken, zodat je het thuis niet hoeft na te vertellen of uit te leggen. Daarvoor gebeurt er te veel.

Dat is ook echt een voordeel van deze begeleiding ten opzichte van gesprekken met een POH of maatschappelijk werker. Die gesprekken voer je alleen en dan mis je het verhaal en de beleving van je partner. Ik zou het echt iedereen aanraden om dit samen te doen!
Bram
Kwam samen met zijn partner

“Meer ruimte om te genieten van wat ik wél heb”

Ik ben vrij rationeel en was ook best sceptisch. Het verbaast me dat ik na de begeleiding van Esther zo snel meer rust voelde en dat die rust ook bleef, zelfs in de moeilijkste week van mijn cyclus.

Ik dacht dat verwerken was er niet meer aan denken, maar dat is het niet. Ik kan nu aan mijn kindjes denken zonder die hele scherpe pijn te voelen en dat voelt completer.

Mijn gezin voelt completer. Hoewel mijn zwangerschapswens nog steeds heel groot is, voelt het minder als móeten. Daardoor heb ik nu meer ruimte om te genieten van wat ik wél heb.”
Iris
Individueel traject

“Ik heb weer vertrouwen in mezelf gekregen”

Toen ik bij Esther kwam, was ik na een miskraam opnieuw zwanger. Ik kwam met een loopbaanvraag en had niet het gevoel dat ik nog last had van mijn miskraam of dat ik daar nog iets mee moest.

Toch heeft Esther met mij enkele oefeningen gedaan rondom mijn miskraam en zwangerschap en kennelijk zat er toch nog best veel verdriet.

Ik besefte toen pas dat ik eigenlijk ook nog niet echt bezig kon zijn met mijn nieuwe zwangerschap. Door daar actiever bij stil te staan, lukt dat nu wel!
Robin
Individueel traject

“Het heeft echt
dingen opgeruimd”


Esther is een fijne coach, die met hele fijne en praktische oefeningen je echt dingen laat verwerken. Er is ook tijd om te praten maar het echt bezig zijn en aan de slag gaan geeft meer inzichten.

Er is ruimte voor improvisatie en zaken die op dat moment opkomen. Hele fijne ervaring en heeft echt dingen opgeruimd.


Daisy
Individuele begeleiding

“Ik voel me veel
completer”


Na mijn tweede miskraam en veel verdriet het besluit genomen om hulp te zoeken bij de verwerking. Via Google kwam ik bij Esther terecht. In twee sessies en met hulp van de vijf stappen die zij volgt heb ik nu al zoveel meer rust en vrede. Ik voel mij sindsdien veel completer.

Ook na de twee sessies voelt het telefonisch contact fijn en hulpzaam. Ook in deze gesprekken nog fijne handvatten voor de toekomst.
Noraly Dekker
Individuele begeleiding

“Het heeft ons dichter bij
elkaar gebracht”


Ondanks dat we in een turbulente periode zaten, heeft de begeleiding van Esther ons meer rust gebracht rondom het verlies van onze kindjes.

We hebben ook meer inzicht gekregen in elkaars gevoelens en in hoe verliezen uit het verleden nu nog steeds een rol spelen.

We vinden het heel waardevol dat we het programma samen hebben doorlopen. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht
Q & D
Koppel-begeleiding

“Ons vertrouwen in de
toekomst groeit weer”

Een paar weken na de stilgeboorte van onze dochter, hebben we preventief het programma met Esther doorlopen. We wilden zeker weten dat we er alles aan hebben gedaan om met het verlies van ons dochtertje om te gaan.

We zijn blij dat we dat hebben gedaan. We weten nu dat we op de goede weg zijn en ons vertrouwen in de toekomst is weer aan het groeien.


Mariëlle en Pim
Koppel-begeleiding

“Met een rustiger gevoel het laatste IUI-traject in

Toen ik na een lang fertiliteitstraject mijn zoontje verloor, herkende ik mezelf niet meer. Ik voelde me somber, moe en verdrietig en voor het eerst ervaarde ik hoe het is om echt stress te hebben.

Het is bizar hoeveel beter ik me voelde na de begeleiding van Esther. Ik kon een week later alweer écht genieten van een festival. Dat had ik twee weken eerder echt niet gekund.

Ik kan niet verklaren hoe het werkt, maar ik durf wel te zeggen dát het werkt. Het was heel fijn om alles hardop uit te kunnen spreken en om adviezen en handvatten te krijgen.

De begeleiding van Esther was een bijzondere ervaring en het was heel zinvol. Ik ging daarna met een veel rustiger gevoel mijn laatste IUI-traject in.
Fleur
Individueel traject

“Ik heb weer vertrouwen in mezelf gekregen”

Ik ben naar Esther gegaan voor miskraambegeleiding. Ondanks dat ik zelf wat nuchter ben ingesteld, heb ik er erg veel aan gehad.

De oefeningen, tips en begeleiding hebben mij een stap verder geholpen, waardoor ik weer vertrouwen heb gekregen in mijzelf.

Ik vond Esther een betrokken coach die goed aansloot bij wat ik nodig had op dat moment. Ze gaf mij een veilig gevoel.

Ik voel me sinds haar begeleiding een stuk beter. Het is een aardige investering, maar dat is het ook zeker waard!


Eva Schouwenburg
Individueel traject

“Direct na de eerste afspraak voelde ik me al veel lichter”

Toen ik me aanmeldde voor het 90-dagen programma, kon ik me eigenlijk niet voorstellen dat het voor mij zou werken. Het leek me onmogelijk dat ik me op korte termijn beter kon gaan voelen. Ik voelde me zó verdrietig en schuldig dat ik mijn miskraam door het toilet had gespoeld.

Direct na de eerste afspraak met Esther voelde ik me al veel lichter en eigenlijk dacht ik daarna al dat alles was gebeurd dat nodig was om door te kunnen. Toch heeft de tweede afspraak me nog veel meer gebracht. Ik kon met nóg meer rust en vertrouwen de toekomst tegemoet.

Onvoorstelbaar! Zó mooi dat dit bestaat! Ik ben echt heel blij dat ik met Esther aan mijn verlies gewerkt heb!

Marieke
Individuele begeleiding

“Het heeft me precies gebracht wat ik nodig had”

Ik heb contact gezocht met Esther omdat ik in mijn dagelijkse leven veel last had van mijn miskraam. Ik werd er vaak mee geconfronteerd in sociale contacten en vond het moeilijk om met kinderen om te gaan. Ook zag ik heel erg op tegen een nieuwe zwangerschap, daar zag ik echt het leuke niet meer van in.

Toen ik bij Esther kwam, was ik net opnieuw zwanger. Ik nam mezelf heel erg in bescherming en durfde niet blij te zijn. Ik negeerde de zwangerschap eigenlijk nog een beetje, omdat ik bang was om het weer kwijt te raken.

Al na de eerste drie stappen van het 5-stappenprogramma voelde ik me veel rustiger en durfde ik weer verbinding te maken met het nieuwe kindje in mijn buik. Hoewel het nog steeds wel spannend is, is die allesoverheersende angst er niet meer en ben ik blij met mijn nieuwe zwangerschap.

Ik voel nu ook heel sterk mijn liefde voor beide kindjes en dat het kindje in mijn buik echt heel welkom is. Dat voelt heel fijn. Ik vond de begeleiding van Esther heel fijn, het heeft me precies gebracht wat ik nodig had.
Anne
Individuele begeleiding

“Al snel positief bezig met een nieuwe zwangerschap”

We voelden allebei dat we in ons dagelijks leven te weinig aandacht hadden voor het verlies van ons dochtertje. Het had geen prioriteit. Ik vluchtte in mijn werk en voelde me onrustig, zonder precies te weten wát ik voelde. Daar kon ik geen woorden aan geven.

Tijdens de eerste sessie met Esther kreeg ik meteen veel meer inzicht in de gevoelens die mij onrust gaven. Hoewel het soms best confronterend en onprettig was, voelde ik daarna wel veel meer rust.

Ik was al snel weer in staat om op een positieve manier met de toekomst en een nieuwe zwangerschap bezig te zijn. Ik weet zeker dat ik daar zonder de begeleiding van Esther veel langer over had gedaan.

Ik ben heel blij dat we deze stap hebben gezet. Esther heeft veel praktische tips gegeven om met bepaalde lastige situaties om te gaan.

Ik heb ook op een andere manier met mijn vriend over mijn gevoelens gepraat en we hebben handvatten gekregen om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te blijven. We hebben er echt veel aan gehad!”

Suzanne
Kwam samen met haar partner

“Aandacht voor alles waar je thuis niet aan toegeeft”

Na een langdurig en ingrijpend traject wilden we graag samen iets doen om de emoties en de last van ons verlies te kunnen delen. We zijn allebei nuchter en hebben de neiging daardoor snel over bepaalde emoties heen te stappen. Dat wilden we nu bewust niet.

We wilden ook voorkomen dat we over een langere tijd toch nog last krijgen van onverwerkt verdriet. Daarom hebben we contact met Esther opgenomen. We hebben eerst haar webinar gevolgd en toen besloten om het programma te doorlopen.

Het was fijn om daar gewoon alles te kunnen en mogen ervaren wat er was. Alles waar je thuis niet snel aan toegeeft of bij stilstaat en (te) makkelijk aan voorbij gaat. Het was juist waardevol om er samen zo bij stil te staan en onze gevoelens te delen.

Esther biedt een toegankelijke sfeer, die wij niet als ‘zweverig’ hebben ervaren. En gedurende het programma was er nooit een oordeel vanuit Esther, maar mocht elke emotie en bevinding er gewoon zijn. Dat was erg prettig.

We hebben hiermee een hele grote stap gezet! We gaan positiever en met meer vertrouwen de toekomst in.
A & P
Koppel