Ervaringen met het 90-dagen programma

Wat het andere koppels heeft opgeleverd

Balans, rust en zelfverzekerdheid

Het traject met Esther heeft me geholpen om een balans te vinden tussen uiteenlopende emoties, van paniek tot lamgeslagenheid. Het heeft me rust gegeven en doen inzien dat onze kinderen Thomas en Eva, definitief een plek hebben in ons gezin.

Doordat we als partners samen het traject zijn gestart is het gemakkelijker om de verbinding met elkaar op te zoeken en te signaleren wanneer één van de twee even niet in zijn/haar hum is.

Esther is heel benaderbaar, ontspannen en open. Ze is onderdeel geworden van ons rouwproces en dat is eigenlijk heel dierbaar, want je laat iemand heel dichtbij komen.

We hebben het programma samen doorlopen. Tussendoor was er tijd om het te laten bezinken en om de handvatten van Esther in praktijk te brengen. Dat maakte mij steeds zelfverzekerder.’
Stefanie
Kwam samen met haar partner

Nieuwe inzichten en concrete handvatten

Het verlies van ons dochtertje was voor mij de eerste heftige gebeurtenis die zo dichtbij kwam. Ik was niet vaak verdrietig en wilde weten of ik dingen wegstopte. Ook vond ik het een vervelend gevoel dat we er thuis weinig over praatten, dat we er allebei anders mee om gingen en elkaar daardoor misschien niet goed begrepen.

De oefeningen die we met Esther deden, gaven nieuwe inzichten en concrete handvatten. Het was heel fijn om alles samen mee te maken, zodat je het thuis niet hoeft na te vertellen of uit te leggen. Daarvoor gebeurt er te veel.

Dat is ook echt een voordeel van deze begeleiding ten opzichte van gesprekken met een POH of maatschappelijk werker. Die gesprekken voer je alleen en dan mis je het verhaal en de beleving van je partner. Ik zou het echt iedereen aanraden om dit samen te doen!
Bram
Kwam samen met zijn partner

Al snel positief bezig met een nieuwe zwangerschap

We voelden allebei dat we in ons dagelijks leven te weinig aandacht hadden voor het verlies van ons dochtertje. Het had geen prioriteit. Ik vluchtte in mijn werk en voelde me onrustig, zonder precies te weten wát ik voelde. Daar kon ik geen woorden aan geven.

Tijdens de eerste sessie met Esther kreeg ik meteen veel meer inzicht in de gevoelens die mij onrust gaven. Hoewel het soms best confronterend en onprettig was, voelde ik daarna wel veel meer rust.

Ik was al snel weer in staat om op een positieve manier met de toekomst en een nieuwe zwangerschap bezig te zijn. Ik weet zeker dat ik daar zonder de begeleiding van Esther veel langer over had gedaan.

Ik ben heel blij dat we deze stap hebben gezet. Esther heeft veel praktische tips gegeven om met bepaalde lastige situaties om te gaan.

Ik heb ook op een andere manier met mijn vriend over mijn gevoelens gepraat en we hebben handvatten gekregen om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te blijven. We hebben er echt veel aan gehad!”

Suzanne
Kwam samen met haar partner

Aandacht voor alles waar je thuis niet aan toegeeft

Na een langdurig en ingrijpend traject wilden we graag samen iets doen om de emoties en de last van ons verlies te kunnen delen. We zijn allebei nuchter en hebben de neiging daardoor snel over bepaalde emoties heen te stappen. Dat wilden we nu bewust niet.

We wilden ook voorkomen dat we over een langere tijd toch nog last krijgen van onverwerkt verdriet. Daarom hebben we contact met Esther opgenomen. We hebben eerst haar webinar gevolgd en toen besloten om het programma te doorlopen.

Het was fijn om daar gewoon alles te kunnen en mogen ervaren wat er was. Alles waar je thuis niet snel aan toegeeft of bij stilstaat en (te) makkelijk aan voorbij gaat. Het was juist waardevol om er samen zo bij stil te staan en onze gevoelens te delen.

Esther biedt een toegankelijke sfeer, die wij niet als ‘zweverig’ hebben ervaren. En gedurende het programma was er nooit een oordeel vanuit Esther, maar mocht elke emotie en bevinding er gewoon zijn. Dat was erg prettig.

We hebben hiermee een hele grote stap gezet! We gaan positiever en met meer vertrouwen de toekomst in.
A & P
Koppel

Vertrouwen in de toekomst groeit weer

Een paar weken na de stilgeboorte van onze dochter, hebben we preventief het programma met Esther doorlopen. We wilden zeker weten dat we er alles aan hebben gedaan om met het verlies van ons dochtertje om te gaan.

We zijn blij dat we dat hebben gedaan. We weten nu dat we op de goede weg zijn en ons vertrouwen in de toekomst is weer aan het groeien.


Mariëlle en Pim
Koppel

Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht


Ondanks dat we in een turbulente periode zaten, heeft de begeleiding van Esther ons meer rust gebracht rondom het verlies van onze kindjes.

We hebben ook meer inzicht gekregen in elkaars gevoelens en in hoe verliezen uit het verleden nu nog steeds een rol spelen.

We vinden het heel waardevol dat we het programma samen hebben doorlopen. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht”
Q & D
Koppel

Ervaringen met individuele begeleiding

Met een veel rustiger gevoel het laatste IUI-traject in

Toen ik na een lang fertiliteitstraject mijn zoontje verloor, herkende ik mezelf niet meer. Ik voelde me somber, moe en verdrietig en voor het eerst ervaarde ik hoe het is om echt stress te hebben.

Het is bizar hoeveel beter ik me voelde na de begeleiding van Esther. Ik kon een week later alweer écht genieten van een festival. Dat had ik twee weken eerder echt niet gekund.

Ik kan niet verklaren hoe het werkt, maar ik durf wel te zeggen dát het werkt. Het was heel fijn om alles hardop uit te kunnen spreken en om adviezen en handvatten te krijgen.

De begeleiding van Esther was een bijzondere ervaring en het was heel zinvol. Ik ging daarna met een veel rustiger gevoel mijn laatste IUI-traject in.
Fleur
Individueel traject

Ik heb weer vertrouwen in mezelf gekregen

Ik ben naar Esther gegaan voor miskraambegeleiding. Ondanks dat ik zelf wat nuchter ben ingesteld, heb ik er erg veel aan gehad.

De oefeningen, tips en begeleiding hebben mij een stap verder geholpen, waardoor ik weer vertrouwen heb gekregen in mijzelf.

Ik vond Esther een betrokken coach die goed aansloot bij wat ik nodig had op dat moment. Ze gaf mij een veilig gevoel.

Ik voel me sinds haar begeleiding een stuk beter. Het is een aardige investering, maar dat is het ook zeker waard!
Eva
Individueel traject

Direct na de eerste afspraak voelde ik me al veel lichter

Toen ik me aanmeldde voor het 90-dagen programma, kon ik me eigenlijk niet voorstellen dat het voor mij zou werken. Het leek me onmogelijk dat ik me op korte termijn beter kon gaan voelen. Ik voelde me zó verdrietig en schuldig dat ik mijn miskraam door het toilet had gespoeld.

Direct na de eerste afspraak met Esther voelde ik me al veel lichter en eigenlijk dacht ik daarna al dat alles was gebeurd dat nodig was om door te kunnen. Toch heeft de tweede afspraak me nog veel meer gebracht. Ik kon met nóg meer rust en vertrouwen de toekomst tegemoet.

Onvoorstelbaar! Zó mooi dat dit bestaat! Ik ben echt heel blij dat ik met Esther aan mijn verlies gewerkt heb!”
Marieke
Individuele begeleiding

Het heeft me precies gebracht wat ik nodig had

Ik heb contact gezocht met Esther omdat ik in mijn dagelijkse leven veel last had van mijn miskraam. Ik werd er vaak mee geconfronteerd in sociale contacten en vond het moeilijk om met kinderen om te gaan. Ook zag ik heel erg op tegen een nieuwe zwangerschap, daar zag ik echt het leuke niet meer van in.

Toen ik bij Esther kwam, was ik net opnieuw zwanger. Ik nam mezelf heel erg in bescherming en durfde niet blij te zijn. Ik negeerde de zwangerschap eigenlijk nog een beetje, omdat ik bang was om het weer kwijt te raken.

Al na de eerste drie stappen van het 5-stappenprogramma voelde ik me veel rustiger en durfde ik weer verbinding te maken met het nieuwe kindje in mijn buik. Hoewel het nog steeds wel spannend is, is die allesoverheersende angst er niet meer en ben ik blij met mijn nieuwe zwangerschap.

Ik voel nu ook heel sterk mijn liefde voor beide kindjes en dat het kindje in mijn buik echt heel welkom is. Dat voelt heel fijn. Ik vond de begeleiding van Esther heel fijn, het heeft me precies gebracht wat ik nodig had.”
Q & D
Koppel

Meer ruimte om te genieten van wat ik wél heb

Ik ben vrij rationeel en was ook best sceptisch. Het verbaast me dat ik na de begeleiding van Esther zo snel meer rust voelde en dat die rust ook bleef, zelfs in de moeilijkste week van mijn cyclus.

Ik dacht dat verwerken was er niet meer aan denken, maar dat is het niet. Ik kan nu aan mijn kindjes denken zonder die hele scherpe pijn te voelen en dat voelt completer.

Mijn gezin voelt completer. Hoewel mijn zwangerschapswens nog steeds heel groot is, voelt het minder als móeten. Daardoor heb ik nu meer ruimte om te genieten van wat ik wél heb.”
Iris
Individueel traject

Ik heb weer vertrouwen in mezelf gekregen

Toen ik bij Esther kwam, was ik na een miskraam opnieuw zwanger. Ik kwam met een loopbaanvraag en had niet het gevoel dat ik nog last had van mijn miskraam of dat ik daar nog iets mee moest.

Toch heeft Esther met mij enkele oefeningen gedaan rondom mijn miskraam en zwangerschap en kennelijk zat er toch nog best veel verdriet.

Ik besefte toen pas dat ik eigenlijk ook nog niet echt bezig kon zijn met mijn nieuwe zwangerschap. Door daar actiever bij stil te staan, lukt dat nu wel!
Robin
Individueel traject

Vertrouwen in de toekomst groeit weer

Na drie miskramen was ik opnieuw zwanger. Dat vond ik heel spannend en ik voelde veel onrust.

Al na één afspraak met Esther ervaarde ik meer rust en voelde ik me krachtiger. Daardoor was ik meer ontspannen in de weken voordat ik mijn eerste echo kreeg.


Josine
Individuele begeleiding