Hulp bij verwerking abortus

Een afgebroken zwangerschap of abortus is voor de meeste vrouwen die het meemaken een gebeurtenis die impact heeft. Het kan invloed hebben op je zelfbeeld, je gezin, je relatie(s), je werk en je dagelijkse leven. Voor de meeste vrouwen/stellen is het een beslissing die niet zomaar genomen werd. Vaak geldt dan ook dat zowel het maken van de keuze als het afbreken van de zwangerschap een zware belasting zijn geweest voor de vrouw en mogelijk ook voor haar partner en de relatie. Ook nadat de afbreking heeft plaatsgevonden is het vaak niet gemakkelijk om de gebeurtenis plek te geven. De verwerking van een abortus vraagt aandacht. Helaas is het in onze maatschappij niet altijd makkelijk om er de aandacht aan te geven die nodig is. Daarom bied ik gespecialiseerde hulp bij de verwerking van abortus.

Het taboe op het afbreken van een zwangerschap is nog altijd groot. Misschien heb je daardoor niet of nauwelijks met iemand over je abortus kunnen praten en voel je je eenzaam en alleen met je verdriet. Mogelijk heb je ook last van schaamte, angst- of schuldgevoelens, terwijl je het (nog steeds) met niemand kunt delen.

Heb je (ooit) een abortus meegemaakt en voel je dat het tijd is om erover te praten en iets met je (opgekropte) emoties te doen? Wil je passende hulp om je abortus de aandacht te geven die het verdient? Ik ben er graag voor je.


Is het, na de keuze die ik zelf heb gemaakt,
wel mijn recht om hulp te krijgen?

Na mijn abortus had ik het gevoel dat wat er ook gebeurde, ik de volle verantwoordelijkheid moest nemen voor mijn keuze. Ik mocht van mezelf geen spijt hebben, niet rouwen, me niet slecht voelen of verdrietig zijn. Abortus is vaak nog een gevoelig onderwerp in de maatschappij, dus ik voelde me niet comfortabel om mijn verhaal te delen met mensen die dicht bij mij stonden.

Ondertussen kwamen er aardig wat complicaties kijken bij mijn abortus. Ik liep lichamelijk letsel op, waardoor de keuze die ik had gemaakt ineens een stuk zwaarder woog en het verwerkingstraject zowel geestelijk als lichamelijk lang duurde. 

Ik besefte me hoe alleen ik ervoor stond, dus besloot ik hulp te zoeken. Toen ik Esther’s profiel online tegenkwam, heb ik even getwijfeld. “Is het, na de keuze die ik zelf heb gemaakt, wel mijn recht om hulp te krijgen? Kan ik wel tussen alle verdrietige moeders gaan zitten jammeren? Hen was tenslotte iets overkomen, ik had dit zelf besloten. Zou dit niet raar zijn?

Raar was het zeker niet. En recht om hulp te krijgen had ik zeker. Ja, ik mocht boos en verdrietig zijn. Een abortus is een pittige ervaring waar je je niet schuldig over hoeft te voelen. Je mag achter je keuze staan. Dus wat de reden ook is, gun jezelf steun en begeleiding hierin. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.

Esther heeft mij hier onwijs goed bij geholpen. Van het stilstaan bij mijn keuze tot gedachtes rechtzetten in mijn hoofd. Het mooiste van het traject vond ik het ondervinden van wat er allemaal nog meer achter mijn traject zat. De “doem gedachtes” die ik mezelf mijn hele leven al aan praatte bijvoorbeeld. Of de manier waarop ik zelf ben opgegroeid. Maar vooral hoe belangrijk het is om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd, dat te accepteren en onderdeel te maken van jezelf. Hoe jouw proces dan ook is verlopen, ik zou een traject met haar zeker aanraden. Je komt er veel beter uit.
Tanja
Individueel 90-dagen programma

Gespecialiseerde hulp bij verwerking abortus

Als sociaal psycholoog, professioneel coach én ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen en koppels die een kindje verloren hebben in de zwangerschap.

Ik ben er voor jou (en je partner) als je professionele, gespecialiseerde hulp zoekt. Je kunt bij mij terecht voor begeleiding na een abortus, miskraam, herhaalde miskramen of stilgeboorte. Bij welke termijn je zwangerschap ook is geëindigd en of het recent of langer geleden is gebeurd, ik stem mijn begeleiding geheel af op jouw of jullie persoonlijke situatie.

Mijn begeleiding helpt jou (en je partner) om met de wirwar aan emoties om te gaan en om de abortus plek te geven in je leven en relatie. Dat zorgt ervoor dat je met meer positieve energie het leven weer op kunt pakken. Je gaat met meer rust en vertrouwen de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap tegemoet.

Vraag hulp bij verwerking abortus, je hoeft het niet alleen te doen!

Omarm je keuze na abortus en kies voor een goede verwerking


Hoe zou het zijn om:

  • Het verhaal van je abortus te delen met iemand die weet hoe het is om een keuze te (moeten) maken?
  • Alles te kunnen zeggen wat je denkt en voelt, tegen iemand die geen oordeel heeft?
  • Ruimte te geven aan je (weggestopte) emoties?
  • Te kunnen genieten van de mooie dingen in het leven, zonder je schuldig te voelen?
  • Meer rust te ervaren rond je abortus?
  • Met meer positieve energie en vertrouwen de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap tegemoet te gaan?

Wil je kennismaken?

Een basis van vertrouwen en een persoonlijke klik is bij deze begeleiding heel fijn. Plan een vrijblijvende kennismaking in en ervaar meteen of de klik er is.

Kennismaken kan telefonisch, online of face-to-face bij mij in de praktijk. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen (digitaal) een kop koffie/thee te doen.

Coach voor gespecialiseerde hulp na een abortus of zwangerschapsafbreking