Begeleiding na verlies in de zwangerschap

Als de kleur uit je leven is…

Als je je kindje verloren bent in de zwangerschap, voel je je leeg en verdoofd. Je hebt nergens zin in en je haalt nergens meer plezier uit. Alles voelt nutteloos en onbelangrijk; opstaan, werken, sporten, afspreken met vrienden en familie. Niks is meer wat het was. De ‘leuke dingen’ zijn niet meer leuk en ontmoetingen met anderen vaak ongemakkelijk. De kleur is uit je leven en alles is bedekt onder een nevel van verdriet en gemis. Dit gevoel kan lang aanhouden. Één op de vijf vrouwen heeft er na negen maanden nog steeds last van.

Als de tijd niet alle wonden heelt…

Als je voelt dat je er zelf of samen met je partner niet uitkomt en dat je meer nodig hebt om met het verlies om te gaan, wacht dan niet tot het misschien ooit vanzelf overgaat.

Je denkt misschien dat het gewoon nog wat meer tijd nodig heeft en dat de pijn met de tijd wel slijt. En ja, de tijd verzacht, maar het heelt niet alle wonden. Wonden die niet goed verzorgd zijn, gaan zeuren en worden groter, net als onverwerkt verdriet en uitgestelde rouw.

Als je de kleur in je leven terug wilt…

Je wilt weer écht kunnen lachen en volop kunnen genieten van de dingen die je doet en meemaakt. Zonder die rem te voelen en zonder dat die nevel van verdriet en gemis er overheen ligt. Je wilt weer rust voelen in je hoofd en in je lijf en je wilt weer met energie je bed uit stappen. Je wilt weer zin hebben in wat komen gaat en weer blij kunnen zijn voor andere zwangere vrouwen. Zelf wil je ook weer aan een nieuwe zwangerschap kunnen en durven denken, want je wens voor (nog) een kindje is groot. Dit lijkt nu allemaal onmogelijk en je weet niet wat je ermee aan moet.

Daarom ben je op zoek naar gespecialiseerde hulp. Je zoekt iemand die weet wat je doormaakt en die jou (en je partner) op een professionele manier kan helpen om met jouw specifieke verlies en persoonlijke situatie om te gaan.

Dan ben je hier op de juiste plek!


90-dagen programma
‘Krachtig herstellen na verlies in de zwangerschap’

Als je gerichte aandacht geeft aan je verlies en alle bijbehorende emoties, kun je je op korte termijn veel beter voelen. Dit 90-dagen programma geeft je precies wat je daarvoor nodig hebt. Het helpt je om grote stappen te zetten in je verwerkingsproces, waardoor je al snel veel meer rust ervaart.

Dit programma is een combinatie van persoonlijke begeleiding bij mij in de praktijk en gesprekken via Zoom of telefoon. Drie maanden lang ontvang je (samen met je partner) persoonlijke begeleiding van mij als professioneel coach en ervaringsdeskundige op het gebied van zwangerschapsverlies.

Tussen de begeleidingssessies door, ben ik er voor je op de momenten dat jij het nodig hebt. Ik bied een luisterend oor zonder oordeel, waardoor álles bespreekbaar is. Op elk moment kun je rekenen op mijn praktische tips en waardevolle handvatten om met specifieke (lastige) situaties om te gaan.

Een beproefde en effectieve methode

Tijdens de persoonlijke begeleidingssessies werken we met de beproefde methode van Miskraambegeleiding Nederland, die speciaal ontwikkeld is voor gerichte begeleiding na:

 • een miskraam
 • herhaalde miskramen
 • verlies later in de zwangerschap
 • een stilgeboorte na een (bijna) voldragen zwangerschap
 • een afgebroken zwangerschap/ abortusConcrete invulling van het programma:

Twee dagdelen met gerichte persoonlijke begeleiding

We starten het traject met het eerste dagdeel. Daarin hebben we aandacht voor jouw/jullie verlies en de emoties die daarmee gepaard gaan. We gaan in op de emotionele impact van het verlies op jou, je partner, je gezin en je relatie. Dankzij efficiënte gesprekstechnieken en gerichte (ervarings)oefeningen ervaar je na deze sessie al snel meer rust in je hoofd en lichaam.

Twee weken later volgt het tweede dagdeel. Dan gaan we in op wat er op dat moment speelt en wat nog (extra) aandacht nodig heeft. Denk aan lastige (sociale) situaties in je werk, vriendschappen, familierelaties of andere confronterende situaties/gebeurtenissen. De kern ven deze sessie is het opbouwen van het vertrouwen in de toekomst en in een eventuele volgende zwangerschap, zodat je weer sterk in je schoenen staat en met (veel) meer vertrouwen de deur uit stapt!

Vervolggesprekken op maat

Na twee weken hebben we een vervolgafspraak via Zoom of telefoon. Dan kijken we terug op de sessies die hebben plaatsvonden en bespreken we de resultaten die behaald zijn. Ook bespreken we de onderwerpen die nog (extra) aandacht nodig hebben. In dit gesprek is er ruimte om alles te bespreken waar je tegenaan loopt. Ik denk met je mee hoe je met lastige gesprekken of confronterende situaties om kunt gaan.

In de twee maanden daarna loop ik met je mee en ondersteun ik je met persoonlijke gesprekken, opdrachten en/of oefeningen waar jij dat nodig hebt. Het aantal vervolggesprekken is dus afhankelijk van jouw behoefte op dat moment.

Drie maanden lang jouw persoonlijke hulplijn

Gedurende het hele traject krijg je praktische tips en handvatten om met emoties en specifieke situaties om te gaan, óók buiten de geplande afspraken om! Ik ben er op de momenten dat jij of jullie het nodig hebben.

Op elk gewenst moment kun je me mailen, bellen of appen, zodat we elkaar zo snel mogelijk spreken. Het kan gaan over vragen als: hoe bouw ik het werk en/of het contact met collega’s weer op? Hoe ga ik om met mijn zwangere (schoon)zus, vriendin of collega? Hoe kan ik in gesprek komen/blijven met mijn partner? Hoe bewaak ik mijn grenzen? Hoe reageer ik op onhandige/kwetsende opmerkingen van anderen?

Ook is er ruimte voor al je vragen en zorgen rond een (eventuele) nieuwe zwangerschap, de verbinding met een (toekomstig) nieuw kindje in je buik en alles wat je verder bezig houdt.

Zonder oordeel luister ik naar jouw/jullie situatie en kijk ik mee welke ‘oplossing’ op dat moment het meest helpend is. Daarmee kom je in veel verschillende situaties sterker in je schoenen te staan.


Wat het programma je oplevert:

 • Rust in je hoofd en lichaam
  Je verlies en alle emoties krijgen gerichte aandacht, waardoor je daarna minder piekert, beter slaapt en meer innerlijke rust ervaart.
 • Zelfkennis en zelfvertrouwen
  Je leert je eigen gedachtes en de signalen van je lichaam beter kennen. Dat geeft je meer controle, waardoor het vertrouwen in jezelf toeneemt.
 • Energie voor werk en sociale contacten
  Je stapt met meer energie je bed uit en hebt meer zin om dingen te ondernemen. Je weet hoe je om kunt gaan met lastige situaties in contact met anderen of op je werk, waardoor je sterker in je schoenen staat.
 • Begrip en steun in je relatie
  Je krijgt inzicht in de emoties, de gedachtes en het gedrag van je partner. Dat vergroot het onderlinge begrip en zorgt ervoor dat je op een constructieve manier met elkaar kunt praten en elkaar beter kunt steunen.
 • Vertrouwen in de toekomst
  Je ervaart dat je het verlies en alle emoties kunt dragen. Je weet wat je nodig hebt en wat je kunt doen om je goed te voelen (in je relatie). Daardoor voel je je sterker en ga je met meer vertrouwen de toekomst tegemoet.
 • Ruimte voor een (eventuele) nieuwe zwangerschap
  Je kunt een nieuwe zwangerschap beter loskoppelen van je verlieservaring(en), waardoor de angst afneemt. Je voelt dat je alles weer aankunt, ook een eventueel nieuw verlies. Dat geeft meer rust en moed voor een nieuwe zwangerschap.

Dit is wat het programma andere vrouwen en koppels heeft opgeleverd:

Meer ervaringen van anderen lezen? Klik dan hier!


Een waardevolle investering

Wil je weer meer vertrouwen hebben in jezelf, je lichaam, de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap en merk je aan alles dat dit 90-dagen programma is wat je nodig hebt? Dan is dit een waardevolle investering in jezelf, je relatie, je gezin én jullie toekomst!

Wil je het programma alleen volgen? Dan investeer je €1.197,- *
Wil je het samen met je partner volgen? Dan is de investering €1.497,- *

Tip:
Steeds vaker zijn werkgevers bereid om een bijdrage te leveren aan het emotionele welzijn of herstel van werknemers na ingrijpende levensgebeurtenissen. Vraag jouw werkgever naar de mogelijkheden!

* Voor zakelijke klanten zijn de genoemde bedragen exclusief BTW.


Even kennismaken?

Een basis van vertrouwen en een persoonlijke klik zijn bij deze begeleiding heel fijn. Een kennismaking met mij is daarom altijd gratis en vrijblijvend. Plan een afspraak in en ervaar meteen of het goed zit.

Kennismaken kan telefonisch, online of face-to-face bij mij in de praktijk. Ik kijk ernaar uit om je te spreken en samen (online) een kop koffie/thee te drinken.

Specialist verwerken miskraam of stilgeboorte