“Ik heb zo’n spijt dat ik mijn miskraam door de wc gespoeld heb!”

Deze zin hoor ik vaak van vrouwen die ik spreek of begeleid rondom hun miskraam. Voor sommigen kwam het onverwacht, anderen wisten al dat het hartje niet meer klopte en dat er een miskraam zou volgen. In beide gevallen werden de vrouwen overdonderd door de gebeurtenis en hebben ze in dat moment de miskraam door de wc gespoeld. Het vruchtje, het kindje in wording, het kindje waar ze zó naar verlangden. En er is geen weg meer terug… Dat geeft ze een rotgevoel. Ze hebben er last van dat ze het niet goed gezien hebben en dat ze er niet met meer aandacht afscheid van hebben genomen. Ze hebben gevoelens van schuld, schaamte en/of boosheid. En dat komt bovenop het grote verdriet om het verlies van hun kindje.

Dé tip om te voorkomen dat een miskraam door de wc gespoeld wordt

Miskraam doorgespoeld

Er is één tip die wat mij betreft alle vrouwen zouden moeten krijgen die weten of vermoeden dat ze een miskraam gaan krijgen en dat is deze: PLAS DOOR EEN VERGIET, zodat je op een later moment kunt besluiten wat je ermee wilt doen.

Ben je verloskundige, echoscopiste of gynaecoloog? Geef deze tip dan mee als je constateert dat het hartje niet (meer) klopt en de vrouw besluit om de miskraam af te wachten.

Natuurlijke reactie

Na zo’n overweldigend bericht is een natuurlijke en veelvoorkomende reactie om het kindje niet meer te willen dragen en het ook niet te willen zien. Dit is echter een keuze die vooraf niet goed gemaakt kan worden. Ze kan pas voelen wat ze wil als het moment daar is. Of eigenlijk juist nét iets later, als de werkelijkheid een beetje begint door te dringen. Pas dan kan ze voelen of weten wat voor haar het beste afscheid is. Het is dus mooi als het vruchtje/kindje opgevangen wordt, zodat de vrouw op een later moment kan beslissen.

Wat als je wél in het moment besloten hebt om door te trekken?

Voor die vrouwen is er gelukkig wel een manier om zich minder rot te voelen. Ik bied gespecialiseerde hulp rondom verlies in de zwangerschap, die mede rondom deze gebeurtenis verlichting geeft. Met mijn begeleiding help ik vrouwen om hun verdriet en hun verlies te dragen en negatieve gevoelens daaromheen te verminderen. Een vrouw die ik vorige week begeleidde zei: “Ik had niet verwacht dat ik me zo snel zoveel beter kon voelen, ik voel me echt honderd keer lichter. En ik heb ook geen last meer van het feit dat ik het heb doorgespoeld. Ik voel me er niet meer rot over. Dat klinkt misschien raar, maar het voelt echt anders nu. Het is mooi dat dit bestaat en ik ben heel blij dat ik voor deze begeleiding gekozen heb!”

Natuurlijk is het mooi dat ik de keuze om het door te spoelen met mijn begeleiding zoveel draaglijker kan maken, maar natuurlijk geldt hier ook: voorkomen is beter dan genezen. De miskraam alleen is al zwaar genoeg.